ما 263 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

پرینت

آشنايی با هواپيمای مدل

تاریخ انتشار : . مقالات علمی

امتیاز کاربران
ضعیفعالی 

 

آشنايی با هواپيمای مدل

سطح ۱

 

 

تهيه : کيوان انتظاری

پژوهشکده شهيد وزوايی (رضايی)

دانشگاه صنعتی شريف

بهار 95

 

پيشگفتار

جزوه آموزشی پيش رو، به منظور کسب اطلاعات پايه در زمينه طراحی، ساخت و پرواز هواپيماهای مدل به عنوان زيرشاخه­ی نمونه­های بدون­سرنشين آماده شده است. در اين راستا، سعی بر جمع آوری و ارائه نکات کليدی در هر مورد بوده و از ارائه مطالب سطح پيشرفته در اين مستند، خودداری شده است. لذا مطالعه اين جزوه برای افراد توصيه ميشود.

 

فهرست مطالب

 

فصل 1. 5

انواع هواپيمای مدل. 5

فصل 2. 10

شناخت نيروهای وارد بر هواپيما 10

فصل 3. 13

سيستم پيشران. 13

فصل 4. 23

سيستمهای الکترونيکی و ادوات مرتبط با هواپيمای مدل. 23

 

فهرست اشکال

شکل 1-نمونهای از يک هواپيمای آموزشی.. 6

شکل 2- نمونهای از يک هواپيمای اسپورت.. 7

شکل 3- نمونهای از يک هواپيمای آکروباتيک... 7

شکل 4- نمونهای از يک هواپيمای مقياسی.. 9

شکل 5-توليد نيروی برآ بر روی بال. 11

شکل 6-تعادل نيروها در پرواز 11

شکل 7- ماژول کنترل سدرعت گردش موتور (Speed Control) 14

شکل 8- استفاده از گيربکس به منظور افزايش قدرت موتور 15

شکل 9 - کاربری موتورهای الکتريکی با دور بالا در نمونههای داکت فن.. 15

شکل 10- استفاده از يک موتور الکتريکی در هواپيمای آکروبات.. 16

شکل 11 - نمونه موتور پيستونی الکلی دو زمانه. 17

شکل 12- نمونه موتور پيستونی الکلی چهار زمانه. 18

شکل 13- قسمتهای مختلف يک موتور الکلی.. 19

شکل 14- قسمتهای مختلف موتور بنزينی.. 20

شکل 15- قسمتهای مختلف يک موتور جت.. 21

شکل 16 - راديو کنترل با فرکانس 4/2 گيگاهرتز با آنتن کوتاه 24

شکل 17-راديو کنترل با فرکانس 72 مگاهرتز با آنتن تلسکوپی بلند ميله ای.. 24

شکل 18-اتصال سروو موتورها به يک گيرنده 25

شکل 19- گيرنده راديويی.. 26

شکل 20- فرآمين کنترلی استاندارد برای هواپيمای مدل. 26

شکل 21- سروو موتور مورد استفاده در هواپيما 27

شکل 22- چيدمان مناسب سرووموتورها با کمترين طول سيم کشی.. 28

شکل 23- انواع سرسرووهای معمول مورد استفاده در هواپيماهای مدل. 28

شکل 24- ماژول پايدارساز با استفاده از سنسورهای دمايی و نوری.. 29

شکل 25- نصب سنسور پايدارساز بر روی بدنه هواپيمای مدل. 30

 

 

 


فصل 1

انواع هواپيمای مدل   

 

هواپيماهای مدل از آغاز تا کنون، با توجه به کيفيت پروازی و مشخصه­های ابعادی خود، دارای تنوع بسياری بوده که باعث شکل­گيری کلاسهای چندگانه زير برای آنها شده است. اين کلاس­بندی بر حسب نوع موتور، شکل و پيکربندی هواپيما، قابليت مانور و ... بوده است. با احتساب فاکتورهای مختلف، ميتوان به کلاسبندی­های ديگری در اين زمينه دست يافت؛ کلاسهای متعارف زير برای نمونه هواپيماهای مدل مطرح است.

  1. هواپيماهای آموزشی (Training Plane)
  2. هواپيماهای اسپورت (Sport Plane)
  3. هواپيماهای آکروباتيک (Aerobatic Plane)
  4. هواپيماهای اسکيل (Scale Plane)

همانطور که در بالا نيز اشاره شد، ميتوان نمونه هواپيماهای مدل را بر حسب موتور آنها و مشخصات حجم و اندازه و توان سيستم پيشران، دسته­بندی کرد. به نمونه ای از اين دسته­بندی در زير اشاره شده است.

  1. هواپيماهای با موتور الکتريکی
  2. هواپيماهای با موتور سوختی الکلی و بنزينی
  3. هواپيماهای با موتور جت

در ادامه، به ارائه توضيحاتی در زمينه رده­های مختلف هواپيماها و شناخت مشخصات کلی کلاس­بندی چهارگانه فوق پرداخته شده است.

 

 

هواپيماهای آموزشی (Training Plane)

اين دسته به منظور آموزش پرواز با هواپيمای مدل طراحی و ساخته ميشوند. به منظور حفظ بيشترين پايداری و نيز خوش­دستی، دارای بالهای نصب شده بر روی بدنه بوده و پرواز با آنها بسيار ساده­تر از ساير نمونه­ها است. سطح بال و نيز سطوح کنترل نسبی بالا در اين کلاس، امکان پرواز با سرعت کم و نيز فرمانپذيری مناسب را فراهم مي­سازد. علاوه بر سطح بال، استفاده از مقاطع بال غيرمتقارن با قابليت بالا در توليد ضريب نيروی برآ، موجب کاهش سرعت واماندگی در اين هواپيماها و سهولت برخاست و نشست اين رده شده است. کاهش طول باند پرواز، از ديگر مزايای آنها مخصوصاً در فازهای آموزش خلبانی مدل بشمار مي­آيد. استفاده از موتور در دماغه هواپيما به منظور کاستن از پيچيدگی ساخت و پرواز و نيز قرارگيری مرکز جرم در موقعيت مناسب، از تمهيداتی است که در اين رده استفاده ميشود. تصوير شماره 1، نمونه ای از اين هواپيماها را نشان ميدهد.

 

شکل 1-نمونه­ای از يک هواپيمای آموزشی

عموماً از يک راديو چهار کانال به منظور پرواز با اين دست از هواپيماها استفاده ميشود. به علت سادگی پيکربندی و نيز ادوات و زيرسيستمهای آنها، هزينه­های تعمير و نگه­داری اين کلاس کمتر از نمونه­های ديگر ميباشد.

هواپيماهای اسپورت (Sport Plane)

نمونه­های اسپورت به منظور انجام مانورهای هوايی مورد استفاده قرار ميگيرند. اين دسته از هواپيماها دارای بدنه کشيده با بال نصب شده در زير يا وسط بدنه بوده، به راحتی ميتوانند مانورهای هوايی پيچيده را انجام دهند. استفاده از مقاطع بال متقارن جهت اجرای مانورهای مختلف، از مشخصات ديگر اين نمونه­ها بشمار مي­آيد. قرارگيری بال در زير بدنه، موجب سهولت نشست و برخاست اين رده از هواپيما ميشود. مجموع موارد ياد شده موجب بکارگيری اين نمونه­ها به منظور مصارف آموزشی شده است. اما نسبت به هواپیماهای دسته اول (آموزشی) در اولويت دوم اين کاربری قرار دارند. تصوير شماره 2، نمونه ای از اين هواپيماها را نشان ميدهد.

 

شکل 2- نمونه­ای از يک هواپيمای اسپورت

عموماً از يک راديو چهار کانال به منظور پرواز با اين دست از هواپيماها استفاده ميشود. در نمونه هواپيماهای اسپورت از موتورهای قویتر با دور بالا استفاده ميشود که با توجه به استفاده از مقاطع بال متقارن، امکان پرواز با سرعت بالا را فراهم ميسازد.

 هواپيماهای آکروباتيک (Aerobatic Plane)

نمونه هواپيماهای آکروباتيک به منظور انجام مانورهای خاص و بسيار پيچيده طراحی و ساخته شده­اند. نصب بالها در وسط بدنه، استفاده از سطوح کنترل با مساحت و بازه حرکتی بسيار بيشتر نسبت به کلاسهای ديگر و تجهيز هواپيما با موتور ملخی با توان بسيار بالاتر از آنچه هواپيما برای يک پرواز معمول نياز دارد، از مشخصات اين دست از هواپيماها است. مقاطع بال متقارن در بالها، امکان اجرای مانورهای مختلف را برای آنها فراهم ميسازد. مانورهای ملقب به 3D يا پرواز ايستايی (Hovering) در اين دست از هواپيماها امکانپذير است. تصوير شماره 2، نمونه ای از اين هواپيماها را نشان ميدهد.

 

شکل 3- نمونه­ای از يک هواپيمای آکروباتيک

عموماً از يک راديو شش کانال با قابليت تطبيق الگوی حرکت سرووموتورهای مختلف با هم به منظور پرواز با اين دست از هواپيماها استفاده ميشود. استفاده از سرووموتورهای با سرعت و قدرت و دقت بالا در اين دست از هواپيماها به علت نيازمندی به کارايی بالا در حين انجام مانورهای پيچيده، از جمله موارد مهم در اين کلاس است. هزينه­های تعمير و نگه­داری در اين کلاس از هواپيماها به علت موارد ياد شده در بالا، بسيار بيشتر از ساير نمونه­ها است. با پيشرفت تکنولوژی، استفاده از موتورهای الکتريکی با توان بالا در اين کلاس از هواپيماها مقبوليت يافته است. 

 

هواپيماهای اسکيل (Scale Plane)

نمونه هواپيماهای اسکيل يا مقياسی به دسته­ای اطلاق ميگردد که با حفظ نسبت مقياسی خاص، از نمونه يک هواپيمای سرنشين­دار ساخته ميشوند. رفتار هواپيما و ديناميک حرکتی آن در حين پرواز، مشابهت بالايی به نمونه سرنشين­دار خود داشته، لذا از اين دست در روند طراحی و ساخت و يا بهينه­سازی برخی هواپيماها استفاده ميشود.

 

شکل 4- نمونه­ای از يک هواپيمای مقياسی

 

 

 


 

فصل 2

شناخت نيروهای وارد بر هواپيما

 

نیروهای آیرودینامیكی

نیروی آیرودینامیك در اثر وزش باد بر روی یك جسم تولید می‌شود. این جسم می‌تواند تیر چراغ‌ برق ، یك آسمان خراش ، پل ، هواپیما و یا كابل برق فشار قوی باشد. اما بازتاب نیروی آیرودینامیكی كه ایجاد می‌شود، بستگی به شكل این جسم خاص كه در معرض وزش باد قرار گرفته است، دارد. به طور مثال اگر جسم پهن و دارای زاویه تند باشد در برابر باد مقاومت می‌كند و در جهت وزش باد خم می‌شود. اما اگر دارای زوایای خمیده و یا نیم‌دایره باشد، مقاومت كمتری نسبت به سایر اجسام خواهند داشت. نیروهای آیرودینامیكی شامل دو نیروی اصلی برا و پسا در هواپيما می‌شود، كه در ادامه به آن پرداخته شده است.

نیروی برا (LIFT)

نیروی برآ ، نیرویی است كه باعث بالا رفتن هواپیما یا هلیكوپتر و اجسام پرنده شده و معمولاً توسط حرکت بال/تيغه ملخ در ميان يک سيال (هوا) ایجاد می‌شود. برای اینكه این نیرو ایجاد شود باید جسم مورد نظر شكل خاصی داشته باشد، مطلوب‌ترین شكل، مقاطع بال يا ايرفويلها بشمار مي­آيند. به زبان ساده، وقتی كه مولكولهای هوا با لبه جلوی بال برخورد می‌كند، تعدادی به سمت بالا و تعدادی به سمت پایین بال متمایل می‌شوند. هر دو گروه مولكولها می‌بایستی در انتهای بال همزمان به یكدیگر برسند. چون بالای بال هواپیما انحنای بیشتری دارد و مسافت آن نسبت به زیر بال بیشتر اس، در نتیجه مولكولهایی كه از سطح بالایی عبور می‌كنند، می‌بایستی با سرعت بیشتری حركت كنند تا با مولكولهای سطح پایین همزمان به انتهای بال هواپیما برسند. بنا به قانون برنولی، این عمل باعث كاهش فشار هوا در سطح بالا نسبت به سطح پایین بال خواهد شد. حال كه فشار هوا در قسمت بالای بال كاهش می‌یابد و یك خلأ نسبی ایجاد می‌شود ، جسم را به طرف خود می‌كشد. این خلأ نسبی همان نیروی برآ می‌باشد كه باعث بالا رفتن هواپیما می‌شود. هر چقدر سرعت هواپیما بیشتر باشد مقدار خلا نسبی نیز بیشتر شده و نيروی بالابرنده بيشتری توليد ميشود. تصوير زير، اين مورد را نشان ميدهد.

شکل 5-توليد نيروی برآ بر روی بال

 

نیروی پسا (DRAG)

            طبق قانون نیوتن هر عملی یك عكس‌العمل در جهت مخالف خواهد داشت به دلیل اینكه نیروی رانش باعث جلو رفتن هواپیما می‌شود، افزایش این نیرو باعث افزایش نیروی پسا خواهد شد. وجود نیروی پسا یك امر اجتناب ناپذیر است ولی كارشناسان ، طراحان و سازندگان هواپیما سعی می‌كنند در حین پرواز از مقدار نیروی پسا كاسته شود. اين نيرو حاصل از برخورد ذرات هوا با قسمتهای مختلف هواپيما و ايجاد اصطکاک است. با افزوده شدن سرعت هواپیما ، سرعت جریان هوا نیز افزایش یافته و نیروی برا افزایش می‌یابد تا بر وزن هواپیما غلبه كند. با افزایش نیروی برا و رانش بر میدان نیروی پسا نیز افزوده خواهد شد. اما زمانی كه هواپیما در مسیر پرواز قرار می‌گیرد كلیه نیروها به حالت تعادل در آمده و هواپیما با سرعت ثابتی به پرواز خود ادامه می‌دهد.

 

 

 

نیروی وزن (WEIGHT)

 

نيروی وزن به عنوان شناخته شده­ترين نيرو برای هر جسم در عالم هستی است. به هر جسم پرنده، نيروی وزن به سمت مرکز زمين وارد شده و در طول پرواز مستقيم­الخط هواپيما، در تعادل با نيروی بالابرنده است.

 

نیروی رانش (THRUST)

 

به نيروی توليدی موتور هواپيما و سيستم پيشران، نيروی رانش يا (Thrust) اطلاق ميشود.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید